31 Ocak 2011 Pazartesi

WebMatrix

Kod yazmanın bin türlü yolu var :) Bir yazıya da böyle başlanır mı? Eh başladık artık. Şimdi ne demek istediğimi biraz daha anlatmaya çalışiyim. Efendim en basit manzarada bugün Visual Studio'yu açıp "File / New Web Site" dediğimizde aşağıdaki seçenekler bizi karşılıyor.

File / Web Site dediğimizde...
File / Web Site dediğimizde...
Görüldüğü üzere daha ilk adımda önümüzde birçok seçenek var. "Ne kadar güzel. Daha ne istiyoruz ki?" tepkisini vermek mümkün olsa da aslında hikayenin bir de diğer tarafı var. İşte bu yazımı takiben biraz da diğer tarafa göz atacağız.
Diğer taraf: Taze Yazılımcı'nın Çilesi
Programcı dediğimiz insanın yetişme şekli ana iki dalda incelenebilir. Birincisi, kişinin ÖSS puanı tutar :) isteyerek veya şansa girdiği alanda okurken (ümit ediyoruz ki) isteyerek programcı olur. İkincisi ise kendi kendine kişi kaşınır / depreşir ve herşeyi çözmeye çalışırken bir bakar ki birşeyleri çözebilmeye başlamış :) Görüldüğü üzere bu kişilerden ilki kendisine birşeyler hazır verildiği / öğretildiği için şanslı gibi duruyor ama özünde her iki profilin de başlangıçta bir depreşme sürecinin olduğu kesin.
Konuyu çok uzatıp çocukluğuma dönmeyeceğim :) (evet ben de ÇOK depreştim) ama yazılım dünyasına yeni giren veya girmek isteyen biri için yukarıdaki Visual Studio manzarasının çok sevecen bir yaklaşım olmadığı kesin. Kişisel ilgi veya farklı nedenlerle bu sektöre / mesleğe girmeyi düşünen birisinin "File / New" dediği anda karşısına bu kadar çok seçenek gelmesi ciddi şekilde korkutucu. Emin olun ki o noktada kimse "oh ne güzel bir sürü seçeneğim varmış" demeyecektir :)
Konunun Özü : .NET platformu ile sıfırdan programcılığa giriş artık çok da kolay değil!
Artık taze bir programcı için hayat eskisi gibi kolay değil. Oradan, buradan aldığı scriptleri birleştirip "Yahu bu nasıl çalışıyor acaba?" "Acaba şu kodu kaldırsam ne olur?" gibi soruları deneme / yanılma yöntemi ile öğrenmek eskisine göre .NET ortamında neredeyse mümkün değil. Bu da uzun vadede doğal seleksyonla gelen yeni yazılımcıların .NET ortamından değil de başka ortamlardan sektöre girmesi gibi bir manzara yaratıyor. Tahmin edersiniz ki bu durum Microsoft için pek iç açıcı değil!
Sonuç: Enter The Matrix!
Microsoft son dönemde Beta'ları ile yeni bir ürünün sinyallerini verdi. WebMatrix! Sektörde eski olanlar eski WebMatrix IDE'sini hatırlayacaktır. Baştan söyleyelim konunun o IDE veya konsept ile en ufak bir alaksı yok :) Eski ismi ve konuyu unutun! WebMatrix tamamen taze developer'lar için üretilmiş bir IDE ve platform! Tabi sadece sektöre yeni girenler için değil hızlıca open source community projelerini (Örn:Drupal, phpBB, WordPress) ayağa kaldırmak isteyen ve belki de özelleştirmek isteyen web ajansları, basit web siteleri yapmak isteyen yazılımcılar için de WebMatrix güzel bir ortam. Hemen bir ipucu veriyim, WebMatrix içerisinde yeni syntax olan Razor, MVC3'deki Razor için de erkenden deneyim birikimi sağlamanıza yardımcı olabilir.
WebMatrix ilk ekranı!
WebMatrix ilk ekranı!
WebMatrix'i ilk açtığımızda karşımıza yukarıdaki ekran geliyor. WebMatrix'in Beta 3 sürümünü buradan indirebilirsiniz. Yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlayabileceğiniz üzere WebMatrix'in birkaç ayağı var. Birincisi ve belki de en kolayı hızlıca hazır open source projeleri sisteminize kurarak özelleştirebiliyor olmanız.
WebMatrix içerisindeki hazır projeler!
WebMatrix içerisindeki hazır projeler!
"Site From Web Gallery" dediğinizde yukarıdaki ekran sizi karşılıyor. Buradan WordPress gibi herhangi bir projeyi seçerek otomatik olarak makinenize indirilmesini ve gerekli kurulumların da yine otomatik olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz.
WordPress sizin adınıza WebMatrix tarafından indirilip, kuruluyor.
WordPress sizin adınıza WebMatrix tarafından indirilip, kuruluyor.
Kurulum gerçekleştikten sonra php, asp veya asp.net ile yazılmış herhangi bir open source projenin sourcelarını açarak WebMatrix içerisinde doğrudan düzenlemeler yapabilirsiniz.
WebMatrix içerisinde tabi ki sıfırdan web sitesi yaratmak da mümkün. Bunun için "Site From Template" seçeneğini seçip "Empty Site" profili ile boş bir site alabilirsiniz. Artık sitenize yeni dosyalar ekleyebilir ve yazılım geliştirme sürecine geçebilirsiniz. Şimdilik çok detayına girmeden yeni bir web sitesi yarattığımızda web sitemize ekleyebileceğimiz dosya tiplerine bir göz atalım.
WebMatrix ile development yaparkenki seçeneklerimiz.
WebMatrix ile development yaparkenki seçeneklerimiz.
Ekran görüntüsünden de anlayabileceğiniz üzere :) seçenekler epey geniş. Classic ASP olarak geçen eski ASP'nin yanı sıra ASP.NET desteği de mevcut. Bunlara ek olarak ilginç bir seçenek de PHP. Neden ilginç? Çünkü esasında bir Microsoft ürünündeyiz :) WebMatrix IDE'si içerisinde rahatlıkla PHP siteleri de yaratabilir ve kodlarınızı yazabilirsiniz. Yani artık Microsoft tarafında bir PHP developer IDE'si de mevcut diyebiliriz. Son olarak WebMatrix tarafında en ilginç nokta ise CSHTML ve VBHTML olarak geçen dosya türleri ve programlama modeli. Önümüzdeki günlerde ek makalelerle CSHTML ve VBHTML konusuna detaylıca göz atacağız :) Şimdilik hızlıca değerlendirmek gerekirse; MVC3'te gelecek Razor view engine'in içine tüm programlama yapısının da gömüldüğü özellikle ASP ve PHP yazılımcılarının ve yazılım dünyasına yeni girmeyi düşünenlerin seveceğini tahmin ettiğim bir yapıdan bahsedebiliriz.
Yeni bir heyecan!
WebMatrix gerçekten yeni bir heyecan! veya belki de eski bir heyecanın taze bir kanla geri gelmesi :) Açıkçası bin türlü yorum yapılabilir. Fakat ortada bir gerçek var ki yazının en başında bahsettiğim sorunları çözeceği kesin. Kısa sürede, denemelerimde yeni gelen CSHTML ve VBHTML syntax'ından ben çok keyif aldım. Önümüzdeki günlerde bu yeni syntax ile ilgili deneyimlerimi ve detaylarını paylaşacağım :) Hatta minik bir projede kullanmaya başladık bile! ;) Bakalım neler olacak.
Hepinize kolay gelsin.

0 yorum:

Yorum Gönder